Pat: speel remise in een verloren stelling

Het 'Pat' is een zeer belangrijk (en soms onplezierig) defensief (= verdedigend) wapen. Het is een tactische wending in een stelling (meestal in het eindspel) waarin één van beide spelers meestal een materiële achterstand heeft, maar door 'Pat' er toch nog een ½ punt weet uit te slepen. De verliezende partij offert al zijn bewegende stukken om geen zetten meer te hebben en claimt vervolgens de remise.

Hieronder staan 3 voorbeelden, probeer ze maar op te lossen. Als je ze hebt gevonden (of gevonden denkt te hebben), dan zullen we er op een clubavond naar kijken en kijken of je het goed hebt gedaan.

Voorbeeld – 1

Wit staat een pion voor en zwart zoekt naar een manier om de partij te gaan winnen. Jij bent zwart en aan de beurt. Kun je de juiste manier vinden om pat te maken, zodat het toch nog remise wordt? Zwart speelt van beneden naar boven.

Voorbeeld – 2

Zwart staat een pion voor, hij heeft zijn koning en 2 torens op veel betere plaatsen staan dan jouw koning en je dame. Het lijkt dat alleen een wonder wit nog kan redden. Maar soms komt zo'n wonder ook daadwerkelijk uit, en hier heet het wonder 'Pat' dat wit kan redden. Kun jij het vinden? Wit speelt van beneden naar boven.

Voorbeeld – 3

Wit staat een gezonde pion voor en het ziet er naar uit dat zwart ook zijn laatste pion op g6 niet kan houden. In dat geval zal zwart roemloos ten ondergaan tegen de 2 verbonden vrijpionnen. Kan zwart zijn pion op g6 echter behouden, dan zal het wit niet lukken om door de zwarte verdediging heen te breken. Of zie je misschien nog een andere manier hoe zwart hier remise kan maken? Zwart speelt van beneden naar boven.