Klik hier om een tekst te typen.

De 7 meest beroemde schaakpartijen ooit

De 7 meest beroemde partijen ooit gespeeld. Hier nu zet voor zet na te spelen.

Het is voor veel mensen altijd een grote bron van inspiratie om bekende partijen van 's werelds sterktste spelers, ook uit het verleden, te zien en na te kunnen spelen.

Als je beter wilt worden in schaken, moet je niet alleen van je eigen partijen leren, maar ook juist van andere spelers uit het verleden. Eén van de beste trainingstechnieken is om de partijen van de sterkste spelers te bestuderen.

 

Op deze website, staan  7 van de meest beroemde partijen uit de recente schaakgeschiedenis. Misschien geven deze partijen je de aanzet om meer van het schaken te weten te komen of om je juist nog verder te verdiepen in de materie. Misschien zie je later pas de 'schoonheid' of het vernuft, maar hopelijk is het de aanzet om te kiezen voor deze sport bij schaakvereniging 'De koddige koning'.

Meest beroemde partijen uit de 19e eeuw

Elders op deze website wordt er ook al verwezen naar de geschiedenis en ook o.a. het boek 'The history of chess' dat vele eeuwen terug gaat. Niet alleen zijn er veel spelregels veranderd, maar ook de manier van spelen is in de loop van de eeuwen anders geworden, maar dat is een gegeven dat voor veel sporten van toepassing is.                                                                                                                                               Vanaf het einde van de 19e eeuw (ca. 1880) ontwikkelde het spel zich tot het huidige 'moderne schaak', echter tot aan die tijd werd het de 'romantische periode van het schaak' genoemd.

Uit deze periode van het romantische schaak springen er 2 partijen uit: De onsterfelijke partij tussen Anderssen - Kieseritky (zie elders op deze website) en een geweldige aanvalspartij van Paul Morphy.

Adolf Anderssen – Lionel Kieseritzky, 1851 (De onsterfelijke partij)

Er zijn veel beroemde partijen uit deze 'romantische periode van het schaak' maar er springt er ééntje wel heel erg bovenuit (in de rubriek "Een beetje schaakgeschiedenis" wordt al uitgebreid aandacht aan deze partij besteed, ik ga er hier dus niet veel meer over zeggen).                  Adolf Anderssen speelt met wit tegen de Fransman Lionel Kieseritzky.

 

Paul Morphy – Graaf Karel/Isouard, Parijs 1858

Paul Morphy (1837-1884) was een Amerikaans schaakspeler. Hij werd gezien als de beste schaakspeler van zijn tijd. Ook de (later beroemde) Bobby Fischer nam hem op in zijn rijtje van 10 beste schaakspelers ooit. Helaas, Paul Morphy overleed voor het eerste officiele Wereldkampioenschap in 1886 werd georganiseerd, we zullen het dus nooit weten. Het zou heel interessant zijn geweest om Steinitz en Morphy tegen elkaar te zien strijden.

 

Meest beroemde partijen uit de 20e eeuw

Mikhail Botvinnik – José Raul Capablanca, Rotterdam 1938

De volgende partij is een confrontatie tussen 2 grootheden uit het moderne schaak van de 20e eeuw: Mikhail Botvinnik en José Raul Capablanca. De partij werd tijdens een achtkamp gespeeld, georganiseerd door de AVRO in verschillende steden door het hele land, deze partij was in Rotterdam.

Capablanca, de 3e Wereldkampioen schaken van 1921 tot 1927, werd nog steeds gezien als één van de sterkste spelers ter wereld.                  Mikhail Botvinnik zou later 3 voudig Wereldkampioen Schaken (1948–57, 1958–60, 1961–63) worden en later bekend worden door decennia lang leiding te geven aan de schaakopleiding in de Sovjet Unie. Hij was meer dan 20 jaar jonger dan Capablanca, en in deze vroege periode van zijn carriere had hij de kans in dit toernooi om te laten zien wat hij kan. Hij zou uiteindelijk een 3e plaats behalen in deze 8-kamp. De andere topspelers tijdens dit toernooi waren: Paul Keres, Ruben Fine, Samuel Reshevsky, Alexander Aljechin, Max Euwe en Salo Flohr.

Garry Kasparov schreef later over deze partij:

“Dit schaaktoernooi, georganiseerd door de Nederlands radiozender AVRO, was de meest representatieve verzameling van al de sterkste schakers aller tijden. Mikhail Botwvinnik werd 'slechts' 3e(!) in dit fantastische toernooi, maar zijn 2 magnifieke overwinningen op Aljechin en Capablanca (beiden (ex-)wereldkampioen) geven aan dat hij een serieze gooi kon doen naar de wereldtitel. Een droom die uiteindelijk 10 jaar later uit zou komen.
De partij hieronder behoort tot de juweeltjes van het schaken. Het bewijst dat Botvinnik's strategisch inzicht al duidelijk superieur was aan de grote genieën van de oude garde.

 

Donald Byrne – Robert James Fischer, New York 1958

Onderstaande partij is bekend geworden als de partij van de 20e eeuw. Donald Byrne was op dat moment één van de toonaangevende spelers in de Verenigde Staten, Bobby Fischer was op dat moment 13 jaar oud. De partij bevat 2 prachtige offers van Fischer die zijn 26-jarige tegenstander volkomen overrompeld met de Grünfeld.

 

Anatoly Karpov (2740) – Veselin Topalov (2640), Linares 1994

Anatoly Karpov staat bekend als een briljant positioneel speler. Karpov omschreef zijn speelstijl als volgt met de opmerkelijke woorden:

"Let us say the game may be continued in two ways: one of them is a beautiful tactical blow that gives rise to variations that don’t yield to precise calculations; the other is clear positional pressure that leads to an endgame with microscopic chances of victory… I would choose [the latter] without thinking twice. If the opponent offers keen play I don’t object; but in such cases I get less satisfaction, even if I win, than from a game conducted according to all the rules of strategy with its ruthless logic.“

Om volledig recht te doen aan zijn woorden, heb ik dit citaat gelaten zoals hij het heeft gezegd

De volgende beroemde partij werd gespeeld in Linares, een toernooi dat altijd zeer sterk bezet was Karpov won het toernooi met de onvoorstelbare score van 11/13! De spelers die hij uiteindelijk in de eindrangschikking achter zich wist te houden mogen er zijn: Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Vishy Anand, Alexei Shirov, Veselin Topalov, Vassily Ivanchuk, Boris Gelfand, en Evgeny Bareev, om er maar eens een paar te noemen.

 

Garry Kasparov - Veselin Topalov, Wijk aan Zee 1999 (Kasparov’s 'Onsterfelijke')

Een verzameling van de meest beroemde schaakpartijen, zou uiteraard niet compleet zijn zonder een partij van één van de beste schakers ooit: Garry Kasparov.

In 1999, Kasparov was één van de deelnemers in het toernooi van Wijk aan Zee. Ooit begonnen als 'Hoogovens toernooi' later bekend als 'Corus toernooi' en gaat tegenwoordig als 'Tata Steel Chess' door het leven. Het toernooi was, zoals heel vaak, super sterk bezet met o.a. spelers als  Vishy Anand, Vladimir Kramnik, Topalov, Alexei Shirov, Vassily Ivanchuk en Rustam Kasimdzhanov. Uiteindelijk zou Garry Kasparov het toernooi winnen met de geweldige score van 10/13. Echter, één partij sprong er zo enorm bovenuit, dat deze al spoedig werd omschreven als één van de beste partijen ooit en zou de bijnaam, Kasparov’s Onsterfelijke krijgen.

De partij Kasparov - Topalov vond plaats in de 4e ronde en men verwachte van de Bulgaarse GM dat hij de wereldkampioen behoorlijk van repliek zou kunnen dienen, Kasparov voerde echter een waar meesterwerkje op.

 

Meest beroemde partijen uit de 21e eeuw

Aan het eind van de 20e eeuw en het begin van de 21 eeuw vind er een ware revolutie uit op schaakgebied met de (door)ontwikkeling van de computer en de database, schaakmachines en diverse andere manieren om je perfect en efficiënt voor te bereiden op al je verschillende tegenstanders. Schaaksites maken een ontwikkeling door en online spelen is van alledag, zodat de 'romantische periode van het schaken' wel definitief tot een einde is gekomen en we momenteel spreken van 'de digitale periode'.

Magnus Magnus – Vishy Anand, Bilbao 2012

The last game in our collection of the 7 most famous chess games features two of the greatest chess players of the present – Magnus Carlsen and Vishy Anand. Indeed, no study of the classics would be complete without their games.

Vishy Anand from India was the undisputed World Champion from 2007 to 2013. He defended his title against various challengers such as Vladimir Kramnik, Boris Gelfand en Veselin Topalov. In 2013, echter, de nog heel jonge Magnus Carlsen versloeg de regerend Wereldkampioen schaken Vishy Anand in een tweekamp over 12 partijen (Carlsen bëeindigde de match echter al na 10 partijen) en werd de nieuwe Wereldkampioen schaken. Het daarop volgende jaar kon Magnus Carlsen succesvol zijn titel verdedigen tegen, alweer, Vishy Anand.

Eén van de meest geweldige partijen tussen Magnu Carlsen en Vishy Anand vond een jaar voor hun eerste confrontatie om de wereldtitel plaats. Aldus in 2012 spelen beide spelers mee in "Sao Paulo-Bilbao Master tournooi".

 

Conclusie – Ken, en bestudeer, de Klassiekers!

Zo, op deze pagina bevat 7 juweeltjes van een aantal van de beste spelers uit het verleden, en de toekomst. Natuurlijk, slechts 7 partijen laten maar een fractie zien wat er allemaal aan partijen is gespeeld in het verleden. Bovendien, mijn beslissing om hier een aantal partijen te laten zien en ze te betitelen an de beroemdste, mooiste, etc., is natuurlijk altijd aanvechtbaar, want er zijn nog heel, heel, heel veel andere geweldige partijen te vinden en te laten zien. Dat neemt echter niet weg dat wanneer je deze partijen kent je zeker een aantal echte klassiekers kent. Laat dat dan het begin zijn van je kennis over vele andere klassiekers en je eigen partijen. Want ook de huidige generatie topspelers, Magnus Carlsen, Vishy Anand, Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana, Anish Giri, Levon Aronian, kennen (zonder uitzondering) en bestuderen de klassiekers. Zo zijn zij groot geworden, dus ook voor jou ligt die weg open... Veel plezier!